Citroën GSA hemsida

In English.

GSA framifrån

"Helena"


Citroën GSA byggdes 1980-1985 och är (var) en moderniserad variant av Citroën GS. I grundutförandet är bilen en strömlinjeformad halvkombi med 4-cylindrig luftkyld boxermotor och gashydraulisk fjädring. En kombivariant finns också, och eftersom hela fjädringspaketet ryms under golvet blir bagageutrymmet kolossalt i förhållande till bilens ringa mått. Den gashydrauliska fjädringen möjliggör väldigt jämn och mjuk gång, samt möjlighet att reglera bilens frigångshöjd från förarplatsen, bl a för att underlätta lyftning av bilen vid hjul- och oljebyte eller vid körning på dåliga vägar.

Denna hemsida är en personlig redogörelse för mitt eget förhållande till dessa märkliga bilar, varav jag själv äger en (och har ägt två dessförinnan). Det finns en hel del teknisk information insprängd här och var, men då ur min egen synvinkel som citroënintresserad men inte alltför mekarkunnig.

Jämfört med GS har framförallt bakpartiet ändrats på GSA (GS har samma karrossform, men är en vanlig sedanmodell med 'liten' bagagelucka), samt inredningen moderniserats. Framförallt instrumenteringen förtjänar att nämnas...den brukar upplevas som väldigt futuristisk, men visar sig efter kort tids tillvänjning vara väldigt ergonomisk.

GSA och den till formen liknande CX har av vissa kallats 'de sista riktiga cittrorna', med märkliga instrument, vissa helt omöjliga konstruktionslösningar, och ypperlig komfort. När den fungerar är den underbar - när den krånglar är den ett ypperligt ämne för högljutt svärande...

GSA finns i ett antal olika utrustningsnivåer. Motorn är som i GS en 4-cylindrig luftkyld boxermotor av Citroëns egen tillverkning, och det fanns två motoralternativ, dock ej samtidigt. Alla varianter kan startas med handvev, inte illa för en bil gjord på 80-talet!


Andra Citroën-länkar:

Svenska Citroënklubben har en hemsida med klubbinformation.

The Citroën Road

Tillbaks till min hemsida.