GSA-varianter

GSA fanns i ett antal olika utrustningsnivåer. Olika varianter importerades till olika länder; den här beskrivningen försöker täcka in svenska förhållanden. Till exempel såldes GSA aldrig med 1129cc-motorn i Sverige, vilket förekom utomlands. Det är en veritabel djungel att försöka reda ut vilka modeller som såldes, globalt sett!

Den enklaste modellen heter GSA Spécial där 'Special' har samma betydelse som i 'specialpris' - den billigaste och enklaste varianten alltså. Inredningen är i plast och solkänslig nylon, och varvräknare saknas, liksom innifrån inställbara backspeglar. Fjädring och motorstorlek är dock samma som i andra versioner. Spécial fanns inte under de första modellåren i Sverige utan kom först 1982, och då med 4-växlad låda. Senare årsmodeller utrustades även med 5-växlad låda - den 5:e växeln hjälper mest till att hålla motorn tyst vid högre hastigheter (att köra en 4-växlad GSA i 110 km/h resulterar i ett motorvarv på 4500 rpm!).

Röd GSA Spécial

1984 GSA Spécial ("Helena")

Nästa variant heter GSA Club. I Sverige är alla GSA Club kombibilar, men allmänt betecknar Club en utrustningsnivå och inte karossformen. I Finland, t ex, är alla GSA kombi Spécialvarianten. Redan den vanliga sedanmodellen rymmer mycket, speciellt när man fäller baksätet, men kombiversionen rymmer hur mycket som helst. Inredningen är något lyxigare än i Spécial, med tygklädsel och delvis tygstoppning på dörrarna, samt samma innertakmaterial som i Pallasvarianten.

GSA Cottage (kombi)

1983 GSA Cottage, ett exempel på en GSA kombi. Foto: Ismo Näkki.

Den normalt lyxigaste varianten heter GSA Pallas och den har tyginredning (t o m innertaket är av någon slags filtbeklädd papp istället för vinyl), varvräknare, digitalur och häftigare fälgar. (Nåja, det är samma fälgar med fälgkåpor av plast som trycks fast.) Växellådan är i allmänhet 5-växlad.

Grön GSA

1980 GSA Pallas ("Emmy")

Det finns även ett par "sportigare" varianter - GSA X1 och GSA X3, fast hur man kan kalla en bil med en motor på 65 hk "sportig" kommer jag aldrig att förstå. I princip är X1 och X3 Pallasvarianter med lite 'häftiga' detaljer som lättmetallfälgar, varselljus inbyggda i stötfångarna och andra stolar med integrerat nackstöd (i mitt tycke inte lika bekväma som de mjuka huvudkuddarna som standardstolarna har). Motorn är samma som i andra GSA-varianter, men en växellåda med annorlunda stegning möjliggör en något högre topphastighet. X1 är något enklare utrustad än X3, men jag tror att skillnaden beror till stor del på modellår och vilket land den såldes i.

Vit GSA X1 (?)

(Förmodligen) GSA X1, som kan ses på de helsvarta fönsterlisterna i kombination med den svarta panelen under bagageluckan och den lilla bakspoilern. Foto: Jan Lindblom.

1985 hade GSA i stort sett helt avlösts av BX, och den enda varianten som såldes i Sverige var Spécial. I utlandet kunde man dock fortfarande köpa GSA ett år till.


Tillbaks till GSA hemsida.